Kamp Buchenwald

Velen zullen bij concentratiekampen vooral denken aan kampen als Auschwitz, Sobibor en Treblinka. Deze concentratiekampen dienden dan ook echt als vernietigingskampen. Toch waren er veel meer concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2013 werd na uitvoerig onderzoek bekend gemaakt dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog het ongelooflijke aantal van 42.500 concentratiekampen waren. Buchenwald was hier één van en groeide uit tot één van de grootste concentratiekampen van Nazi-Duitsland.

Buchenwald werd in 1937 in opdracht van Heimlich Himmler gebouwd. Buchenwald werd in eerste instantie gebouwd voor 8000 gevangenen en was bedoeld voor politieke gevangenen en criminelen. In de zomer van 1944 was dit echter explosief gegroeid tot het ongelooflijke aantal van 31.491 gevangenen. In kamp Buchenwald moesten de gevangen dwangarbeid verrichten voor onder andere het bouwen van het crematorium van het kamp en het werken in de steengroeve. Door deze dwangarbeid vonden veel gevangenen de dood.

In Buchenwald zaten niet alleen politieke gevangenen en criminelen, maar later ook Joden, Sinti, Roma, Jehova’s Getuigen en homoseksuelen. In totaal hebben bijna 240.000 mensen gevangen gezeten in Buchenwald. Het totale dodental in kamp Buchenwald ligt rond de 56.000 doden. Naar schatting hebben 3.300 Nederlanders in Buchenwald gevangen gezeten waarvan er zeker 497 in Buchenwald zijn omgekomen. Ten tijde van de bevrijding van Buchenwald zaten er nog 384 Nederlanders in Buchenwald.